Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bożonarodzeniowa Nalewka Szafranowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szfran 1 g
skórka z pomarańcz 2
Cynamon cały Prymat 2 szt
spirytus 1 l
cukier 1 kg
miód 1 łyżka
woda 1 (przegotowana)
goździki mielone 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bożonarodzeniowa Nalewka Szafranowa

Pomarańcze dokładnie umyj i sparz . Następnie z pomarańczy zetrzyj skórkę tak aby było jak najmniej białego miąższu. Przesyp otartą skórkę do słoja ,dodaj 1 g szfranu, laski wanili oraz goździki. Wszystko zalej spirytusem ,zakręć szczelnie i odstaw w chłodne ,ciemne miejsce na 10 dni. Należy codziennie wstrząsać słojem Po 10-ci dniach przygotuj syrop. Przegotuj wodę z cukrem i miodem. wystudź ,a następnie połącz z wcześniej przygotowaną zalewą spirytusową. Odstaw na 2 dni, następnie przecedź i delikatnie zlej ją do karafki lub butelki. Na początku nalewka będzie mętna, do Świąt się wyklaruje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barcie 17.12.2013 15:06
Naprawdę fajna polecam .....ma taką finezyjną nutkę świąt
Bernadeta1 17.12.2013 11:36
takiej nie piłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak