Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczuś pieczony

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

boczek surowy 1,5 kg
sól
czosnek 5 ząbków
Majeranek suszony Prymat 3 szczypty
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 szczypta
pieprz
przyprawa uniwersalna 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczuś pieczony

Boczek myjemy i osuszamy, nakłuwamy widelcem, przekładamy do naczynia żaroodporego. Czosnek siekamy i nacieramy nim mięso z obu stron i posypujemy przyprawami i magii odstawiamy na 12 godzin. Mięso zwijamy w roladę, jeśli jest bardzo gruba można przekroić na dwia mniejsze. Obwiązujemy mięso solidnie, żeby nam sie nie rozpadło przy pieczeniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piczemy, polewamy roztopionym tłuszczem i przewracamy kilka razy żeby nam się zarumieni z każdej strony. Temperaturę wówczas zmniejszamy do 160 stopni. Pieczemy około 1, 5 godziny. Nakłuwamy dużym patyczkiem i sprawdzamy czy już jest miękki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 22.12.2014 15:38
wygląda przepysznie
Wacław 04.10.2014 10:42
bardzo dobry taki boczuś :-)
Renataj 03.10.2014 19:53
Domowy boczuś najlepszy:)
Christopher 03.10.2014 18:42
Pyszny boczuś!
Kejti 03.10.2014 16:47
Pysznie się prezentuje ,zjadłabym :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak