Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny z wędzonym łososiem i koperkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Niezapowiedziani goście właśnie pojawili się w progu drzwi, a Wy nie wiecie czym ich poczęstować? Sięgnijcie po przepis na pyszne bliny z kremem śmietanowym, wędzonym łososiem i koperkiem! 

Składniki:

Bliny:

mąka 400 g
drożdże suche 4 g
cukier puder 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Natka pietruszki suszona Prymat 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
mleko ciepłe 300-400 ml
olej do smażenia

Dodatki:

łosoś wędzony 250 g
kwaśna śmietana 300 g
sól 1/2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
koperek świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z wędzonym łososiem i koperkiem

W większej misce lub w robocie wymieszaj mąkę z suszonymi drożdżami, cukrem pudrem, pieprzem, suszoną natką pietruszki i solą.

Dodaj jajko i stopniowo wlewaj letnie mleko, do osiągnięcia pożądanej gęstości ciasta. Ciasto powinno być tak rzadkie, jak klasyczny naleśnik.

Następnie przykryj je szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

Na patelnie wlej odrobinę oleju i powoli wylewaj na nią ciasto, tworząc małe naleśniki. Smaż z obydwu stron na złoty kolor.

W niewielkiej miseczce wymieszaj kwaśną śmietanę, sól i czosnek. Gotowe bliny posmaruj mieszanką śmietanową, udekoruj kawałkiem łososia i świeżym koperkiem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak