Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny z ryżem i grzybami

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Drożdżowe placuszki coś w rodzaju naszego naleśnika, ale mniejsze, grubsze i z ciasta z mąki gryczano–pszennej. Według dawnych receptur do ciasta dodawano też różnego rodzaju kasze. Dodałam ryżu, białego, długoziarnistego. Wyszło smacznie i pulchnie. Można je poddawać na różne sposoby, np.z grzybami

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 10 dag
mąka gryczana 15 dag
ryż 10 dag
jajko 2 sztuki
drożdże świeże 3 dag
woda ciepła 4 łyżki
cukier 2.5 łyżki
mleko 1 szklanka
masło roztopione 2 łyżki
sól 0.5 łyżeczki
olej do smażenia 0.5 szklanka

Farsz grzybowy

grzyby świeże 35 dag
masło 2 łyżki
cebula 1 sztuka
ząbek czosnku 1 sztuka
Natka pietruszki suszona Prymat 2 łyżki
orzechy włoskie 10 dag
sól 0 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 0 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny z ryżem i grzybami

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na miękko, czyli ok. 5 min., dłużej niż zwykle. Odstawić aby ostygł.

Do miseczki rozkruszyć drożdże, rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 4 łyżki ciepłej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosły i na powierzchni pojawiły się pęcherzyki powietrza.

Do dużej miski przesiać mąki. Wymieszać z resztą cukru i solą.
Na środku zrobić zagłębienie.
Mleko lekko podgrzać. Wlać do mąki 3/4 szklanki mleka i zaczyn z drożdży.
Wszystko razem wymieszać.

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek.
Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i roztopionym masłem.
Wlać do ciasta i wyrabiać aż ciasto wchłonie całą mieszankę mleka z masłem i powstanie gładkie ciasto.
Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 – 40 min.

W tym czasie przygotować grzyby.
Oczyścić je, opłukać i pociąć w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przesmażyć przez ok. 3 min.
Następnie wsypać grzyby, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i smażyć często mieszając, aż płyn z grzybów odparuje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wracamy do ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać porcjami do ciasta na przemian z wcześniej ugotowanym i przestudzonym ryżem.
Ciasto nie może być zbyt rzadkie, więc nie ma konieczności dodawać całej piany.

Na patelni rozgrzać olej, tak aby powstała cienka warstwa.
Nakładać łyżką porcję ciasta, formować placuszki i smażyć na rumiano, na małym ogniu, przez ok 1min. z każdej strony.
Odkładać na talerz wyłożony papierowy ręcznikiem aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Dobrze jest też odstawić talerz w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego wcześniej do 60 st. piekarnika) na czas gdy wszystkie bliny będą usmażone.

W tym czasie na suchej patelni uprażyć posiekane grubo orzechy (mogą pozostać nawet ćwiartki)
Gdy bliny są już usmażone, tuż przed podaniem do farszu grzybowego dodajemy jeszcze orzechy (aby zachowały chrupkość) i posiekaną natkę pietruszki. Wyłożyć grzyby na wierzch każdego placka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak