Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigosik z kiszonymi ogórkami, kabanosami i ketchupem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki kiszone 1/2 kg
cebula biała 1/2 kg
groszek mrożony 1 szkl.
pieczarki 1/2 kg
ketchup łagodny 1 szkl.
ziele angielskie 5-6 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2
Kucharek przyprawa do potraw
oliwa 4-5 łyżek
Kminek mielony Prymat
Imbir mielony Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
kabanos 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bigosik z kiszonymi ogórkami, kabanosami i ketchupem

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w niezbyt cienkie piórka, posypać Kucharkiem i zeszklić na oliwie.
Dodać ziele angielskie i liscie laurowe.
Krok 1 - Bigosik z kiszonymi ogórkami, kabanosami i ketchupem foto
2
Kabanosy pokroić w grube krążki i dodać do zeszklonej cebuli.
Krok 2 - Bigosik z kiszonymi ogórkami, kabanosami i ketchupem foto
3
Pieczarki obrać ze skóki i pokroić w cząstki dowolnej grubości - dodać do garnka.
Dusić, aż pieczarki puszczą sok i stracą na objętości.
Krok 3 - Bigosik z kiszonymi ogórkami, kabanosami i ketchupem foto
4
Ogóki pokroić w półplasterki (jeśli mają twardą skórkę, można je wcześniej obrać) - dodać do podduszonych warzyw.
Podlać szklanką wody, nakryć i dusić kilka minut.
Krok 4 - Bigosik z kiszonymi ogórkami, kabanosami i ketchupem foto
5
Pod koniec duszenia dodać mrożony groszek oraz świeżo zmielony pieprz.
Krok 5 - Bigosik z kiszonymi ogórkami, kabanosami i ketchupem foto
6
Kiedy warzywa są miękkie doprawić je zmielonym kminkiem, imbirem, pieprzem ziołowym i chwilę ogrzewać, stale mieszając, aby przyprawy oddały aromat.
Krok 6 - Bigosik z kiszonymi ogórkami, kabanosami i ketchupem foto
7
Na koniec wlać ketchup, dokładnie wymieszać i pozostawić na niewielkim płomieniu, pod pokrywką, na 10 minut.
Gotowy bigos pozostawić do zupełnego ostygnięcia i wstawić na noc do lodówki -na drugi dzień jest znacznie smaczniejszy, niż zaraz po przygotowaniu.

Można podawać na ciepło, ale taki prosto z lodówki również dobrze smakuje na bagietce z masłem.
Krok 7 - Bigosik z kiszonymi ogórkami, kabanosami i ketchupem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 12.05.2013 19:07
innowacyjny bigosik - zapowiada się smacznie :)
Konczi 12.05.2013 18:53
smacznie się zapowiada nigdy takiego nie jadłam
Megg 12.05.2013 15:45
pewnie smaczny taki bigosik :)
bogusia19 12.05.2013 13:39
bardzo pyszny bigos.
dodi 12.05.2013 13:22
podoba mi się połaczenie składników. Smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak