Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Białoruski Mannik

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza manna CIASTO: 1 szkl
jaja 3 szt
mąka pszenna 1 szkl
śmietana 12% 1,5 szkl (temp pokojowa)
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
kakao POLEWA: 3 łyżki
cukier puder 3 łyżki
woda 3 łyżki
margaryna 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Białoruski Mannik

Ciasto: Jajka ukręcamy mikserem z kaszą manną i szczyptą soli, cała masa musi zbieleć. Dodajemy cukier i dalej dokładnie miksujemy. Śmietanę dolewamy powoli cały czas miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów dokładnie miksujemy. Pieczemy w 160 st z termoobiegiem przez ok godzinę. Możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.


Czekolada: Do malego garnka wlewamy wodę z cukrem. Rozpuszczamy. Dodajemy pokrojoną w margarynę (małe kawałki szybciej się roztopią) i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy masło całkowicie się roztopi wyłączamy gaz i dodajemy kakao (możemy je przesiać). Energicznie mieszamy by nasza polewa stała się gładka. Możemy do polewy czekoladowej dodać łyżeczkę śmietany (temp pokojowa) nada to jej połysk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 06.02.2014 14:07
Ciekawy ;)
patryska76 02.12.2013 16:57
Musi rozpływać się w ustach ;-) Wygląda cudownie! :-)
Rossie 02.12.2013 16:40
z chęcią wypróbuję
malaczarna23 02.12.2013 16:35
wygląda smaczniutko!
usmiech 02.12.2013 16:26
fajny przepis
idealme 02.12.2013 16:22
pięknie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak