Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała kiełbasa pieczona w piwie

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Prosty przepis na pyszną, soczystą i aromatyczną białą kiełbasę pieczoną w piekarniku. Niesamowitego smaku i aromatu nadaje jej cebula oraz zalewa piwna z dodatkiem musztardy bawarskiej oraz miodu.

Składniki:

SKŁADNIKI

kiełbasa biała 1 kg
cebula biała 2 sztuki

ZALEWA PIWNA

piwo 0.5 szklanki
musztarda bawarska 2 łyżki
sos sojowy 3 łyżki
miód gryczany 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ognisty mielony Prymat 0.2 łyżeczki

Porada

> Kiełbasa będzie jeszcze lepsza, kiedy podczas pieczenia bez przykrycia, podlejemy ją zalewą z dna naczynia lub odrobiną piwa. > W pierwszym etapie pieczenia pod przykryciem surowa kiełbasa wytapia się i pięknie dochodzi. W przypadku kiełbasy parzonej, rezygnujemy z pierwszego kroku.

Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa pieczona w piwie

KROK 1. Surową kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w półpiórka i obkładamy nimi kiełbasę. W miseczce łączymy piwo, miód, musztardę bawarską oraz sos sojowy, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

KROK 2. Powstałą mieszanką zalewamy kiełbasę, naczynie przykrywamy żaroodporną pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) na 45 - 50 minut. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy kiełbasę przez kolejne 40 minut.

* Na koniec pieczenia można odrobinę zwiększyć temperaturę, ustawić funkcję grillowania i przyrumienić kiełbasę przez kilka minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak