Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 1 szklanka
mąka jaglana 1 szklanka
jajko 3
jogurt naturalny 370 gram
olej kokosowy 1/3 szklanki
ksylitol 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
rabarbar 10 lasek

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem

1. Jajka i ksylitol/cukier ubijamy do uzyskania delikatnej piany. Dodajemy olej oraz jogurt i mieszamy do połączenia składników.
2. W osobnej misce mieszamy suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, cynamon). Do ubitej masy dodajemy powoli suche składniki mieszając łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Powstałą masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Posypujemy na wierzchu umytym i pokrojonym w drobną kostkę rabarbarem. Lekko dociskamy.
5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 45 minut do tzw. "suchego patyczka".
6. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak