Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowa szarlotka z mąki owsianej
Użyłam mąki bezglutenowej kupionej w specjalistycznym sklepie. Można zrobić z każdą mąką pszenną, żytnią.
Mąkę wyspałam do malaksera, dodałam zimne masło pokrojone w grubą kostkę, łyżkę cukru i zaczęłam mieszać. Kiedy ciasto zaczęło się grudkować dodałam lodowatej wody. Uformowane ciasto przełożyłam na folię aluminiową i włożyłam do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrałam (te nierozpadające się), podzieliłam na ósemki, a ósemki na plasterki. Wsypałam pozostałą część cukru i cynamon.
Połowę ciasta rozwałkowałam do formy, wyłożyłam nim dno i boki, wyłożyłam jabłka, a wierzch przykryłam resztą ciasta. Można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut.