Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz ukraiński z kiełbasą jałowcową

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kolejna wersja barszczu ukraińskiego. Tym razem z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. Pycha.

Składniki:

Składniki:

fasola Jaś 200 gramów
buraki 4 sztuki
kiełbasa jałowcowa 1 sztuka
prawdziwki namoczone 1 garść
Liść laurowy suszony To Naturalne 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
ząbki czosnku 3 sztuki
pomidory krojone z puszki 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
kapusta włoska 1 sztuka
cebula 1 sztuka
bulion warzywny 1.5 litra
ziemniaki 4 sztuki
marchewki 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1 kawałek
por 1 kawałek
koperek świeży 1 pęczek
masło klarowane 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
śmietana 18% 0.5 szklanki

Porada

W przepisie użyliśmy pętko kiełbasy jałowcowej oraz małą włoską kapustę.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz ukraiński z kiełbasą jałowcową

Fasolę zalałem zimną wodą, odstawiłem na noc. Na drugi dzień ugotowałem ją w osolonej wodzie, aż była miękka (z listkiem laurowym i zielem angielskim).

Suszone prawdziwki ugotowałem w lekko osolonej wodzie (niewielka ilość). Cebulę i por pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na klarowanym maśle, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałem wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Całość przesmażyłem. Buraki zawinąłem w aluminiową folię i piekłem w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 90 minut.

Zagotowałem bulion, dodałem listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku i wszystkie przesmażone warzywa. Zagotowałem do miękkości warzyw. Dodałem pokrojone w kostkę buraczki, pokrojone w paski prawdziwki wraz z wodą w której się gotowały. Dodałem pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy i ugotowaną fasolę. Kapustę włoską wcześniej poszatkowaną dodałem do gotującej się zupy pod koniec gotowania. Całość doprawiłem solą, pieprzem, posiekanym koperkiem, cukrem i octem. Kiełbasę pokroiłem w plasterki, które wrzuciłem do barszczu.

Gotowałem jeszcze przez kilka minut. Na koniec zabieliłem śmietaną (można podać z keksem śmietany).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak