Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz ukraiński z kiełbasą jałowcową
Fasolę zalałem zimną wodą, odstawiłem na noc. Na drugi dzień ugotowałem ją w osolonej wodzie, aż była miękka (z listkiem laurowym i zielem angielskim).
Suszone prawdziwki ugotowałem w lekko osolonej wodzie (niewielka ilość). Cebulę i por pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na klarowanym maśle, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałem wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Całość przesmażyłem. Buraki zawinąłem w aluminiową folię i piekłem w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 90 minut.
Zagotowałem bulion, dodałem listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku i wszystkie przesmażone warzywa. Zagotowałem do miękkości warzyw. Dodałem pokrojone w kostkę buraczki, pokrojone w paski prawdziwki wraz z wodą w której się gotowały. Dodałem pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy i ugotowaną fasolę. Kapustę włoską wcześniej poszatkowaną dodałem do gotującej się zupy pod koniec gotowania. Całość doprawiłem solą, pieprzem, posiekanym koperkiem, cukrem i octem. Kiełbasę pokroiłem w plasterki, które wrzuciłem do barszczu.
Gotowałem jeszcze przez kilka minut. Na koniec zabieliłem śmietaną (można podać z keksem śmietany).