Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz ukraiński z fasolą
Po ostudzeniu obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Fasolę myjemy i zalewamy wodą na całą noc , woda ma sięgać powyżej nasion.
2. Żeberka myjemy,dzielimy na porcje,wkładamy do rondla zalewamy 2 litrami wody.Gotujemy, przez 20 minut (na początku zbieramy wytwarzającą się pianę).
Fasolę osączamy z wody i dodajemy do żeberek,dokładamy oczyszczoną pietruszkę w całości,ziele i listek, gotujemy ok.30 minut.
Gdy fasola jest na wpół ugotowana, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę.Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
3. Dodajemy starte buraki i za chwilę zakwaszamy sokiem z cytryny (dajemy do smaku).
Na koniec zabielamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem.