Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bardzo czekoladowe ciasto z grysikiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy 2 szt.
mleko 1 l
kasza manna 1 szkl.
margaryna 250 g
cukier 3/4 szkl.
kakao 4 łyżki
Polewa:
cukier puder 3 łyżki
kakao 5 łyżek
mleko 3 łyżki
margaryna 125 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bardzo czekoladowe ciasto z grysikiem

1. Upiec okrągły biszkopt (przepis można znaleźć w mojej księdze przepisów) z 5 jajek. Przekroić go tak, aby powstały dwa równej grubości placki biszkoptowe.
2. MASA: Mleko, margarynę i cukier zagotować. Do gotującego się mleka wsypać szklankę kaszy. Dokładnie wymieszać. Dodać kakao. Wymieszać raz jeszcze. Jeżeli w masie pojawią się grudki, całość zmiksować blenderem.
3. Masę wylać na biszkopt. Całość przykryć drugim biszkoptem.
4. POLEWA: cukier puder, 3 łyżki kakao i mleko wymieszać. Dodać rozpuszczoną margarynę. Wymieszać, a następnie (w zależności od gęstości polewy) dodać pozostałe dwie łyżki kakao i dokładnie wymieszać. Polewą posmarować wierzch i boki ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak