Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z czekoladą (bez jajek)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Ciastka idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz z alergią na kurze jaja. Są delikatne, lekko chrupiące i... Zresztą koniecznie sami sprawdźcie!

Składniki:

9-10 ciastek:

kleik ryżowy 100 gramów
masło 100 gramów
cukier 50 gramów
banan 60 gramów
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
czekolada 90 gramów

Porada

Jeśli wolicie mniej słodkie ciasteczka to dodajcie mniej czekolady.

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z czekoladą (bez jajek)

Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - dodać uprzednio zblendowanego lub rozduszonego widelcem banana. Do powstałej masy wsypać kleik oraz proszek do pieczenia, a na końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciasteczka ostudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.06.2018 21:17
Swojskie najlepsze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak