Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażanello
Myjemy bakłażany i przekrawamy każdego na dwie połówki. Wydrążamy z nich cały miąższ (nie wyrzucamy), aby powstały z nich "łódki". Posypujemy wydrążony środek bakłażana solą i zostawiamy na kilka minut.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kaszę gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu.
Pieczarki, paprykę i kurczaka kroimy na drobne kawałki i dodajemy do cebuli. Smażymy kilka minut, aż pieczarki się podsmażą, a kurczak nie będzie surowy. Miąższ z bakłażana kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników.
Wszystko dusimy ok. 20 minut, po czym dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę i całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ulubionymi ziołami (np. prowansalskimi).
Połówki bakłażana myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na spód sypiemy odrobinę sera. Następnie wypełniamy bakłażana przygotowanym nadzieniem.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C ok. 20-30 minut bez przykrycia. Wyjmujemy naczynie, posypujemy na wierzchu serem i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 10 minut.
Smacznego!