Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan zapiekany z serem feta

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser feta 200 g
bakłażan 2 szt (średniej wielkości)
pomidorki koktajlowe 300 g
oregano 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżki
cukier
bulgur 3-4 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan zapiekany z serem feta

Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Bakłażany po umyciu, przekroiłem wzdłuż. Posypałem solą, odczekałem ,aż pojawiła się „rosa”, osuszyłem. Usunąłem pestki a miąższ wydrążyłem pozostawiając ok. 1 cm od skórki.
Miąższ bakłażanowy i fetę pokroiłem w drobną kostkę. Przełożyłem do miski, dodałem dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawiłem solą, pieprzem, oregano.
Kaszę bulgur zalałem wrzątkiem w proporcji 1 do 2,5. Gotowałem 7 minut. Odstawiłem do napęcznienia. Po ostudzeniu dodałem do masy bakłażanowo-serowej, wymieszałem.
Pomidory po umyciu przekroiłem na pół i także przyprawiłem oregano, solą i cukrem. Naczynie żaroodporne naoliwiłem, ułożyłem w nim bakłażana nafaszerowanego wcześniej przygotowaną masą. Rozłożyłem na nich połówki pomidorków, wlałem dwie łyżki wody, łyżkę oliwy i zapiekałem przez około godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justynkag 11.04.2015 14:27
Wygląda smakowicie i zdrowo
IKrakowianka 09.04.2015 21:08
świetny pomysł
ilka01 09.04.2015 17:23
wygląda bardzo apetycznie :)
Małgorzata Pin 09.04.2015 16:28
Smakowite danie.
Ifa 09.04.2015 13:13
Prosto i pysznie :-)
Triss 09.04.2015 11:06
wygląda smacznie. :)
iskierka.ag 09.04.2015 10:44
Brakowało mi właśnie tak dobrego przepisu na bakłażan :)
Futka 09.04.2015 10:27
Przepyszne, zdrowe i aromatyczne połączenie! :D Wygląda bosko! :D
Anna133 09.04.2015 10:04
wspaniale wygląda, aż chce się zjeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak