Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baklawa polana syropem pomarańczowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 1
miód 1 szkl.
fistaszki 1 i 1/2 szklanki
ciasto francuskie 40 dag
masło 1 kostka
cukier 1,5 szkl.
cynamon
Goździki całe Prymat 2-3 szczypta
kardamon 2-3 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Baklawa polana syropem pomarańczowym

1. Z pomarańczy wyciśnij sok. Do garnka wlej szklankę wody. Dodaj 1/2 szkl.cukru, miód, sok z pomarańczy oraz przyprawy. Syrop dotuj 10 minut. Przecedź.
2. Masło stop. Orzechy zmiel. Wymieszaj z resztą cukru i 3 łyżkami masła. Formę wyłóż połową arkuszy ciasta francuskiego. Każdy płat dobrze posmaruj masłem.
3. Na cieście rozłóż masę orzechową. Resztę arkuszy ciasta posmaruj pozostałym masłem. Ułóż jeden na drugim na orzechach. Wierzch potnij na kwadraty (ew. udekoruj orzechami). Piecz ok.50 minut w temp. 170°C. Gorącą baklawę polej syropem. Odstaw na noc do zastygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kastelka 21.03.2013 17:08
Zrobiłam baklawę wedlug przepisu, ale z syropem coś mi się nie udało. Wziełąm więc to co akurat miałam w lodówce (już nie było czasu powtarzać syropu). Polałam ją brzoskwiniową paolą. Nie wiem jak by smakowało z oryginalnym syropem, ale z tą paolą było super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak