Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka wielkanocna

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
jajko 3 sztuki
masło 1 kostka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól szczypta
cukier waniliowy 1 porcja
cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: babka wielkanocna

Masło roztop na wolnym ogniu, odstaw aby ostygnęło. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru. Wlej do tego zimne masło. Dodawaj do tego pozostałe sypkie składniki, cały czas mieszając. Białka ubij na sztywno i dodaj do całości. Dobrze wymieszaj składniki. Całość wlej do odpowiedniej foremki wysmarowanej masłem. Piec przez okołu 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu posyp babkę cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 24.05.2014 16:37
fajna babeczka)
Kejti 04.05.2014 11:03
Piękna babeczka :-)
Aannkaa82 03.05.2014 19:46
Jedno z moich ulubionych ciast, nie tylko na swieta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak