Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka makowa z białek z pomarańczami

5.0
(46)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 1 szk
mąka pszenna 1 szk
mak cały 1 szk
cukier 3/4 szk
masło 100 g
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta
pomarańcza 1 szt
lukier
sok z pomarańczy 5 łyżek
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka makowa z białek z pomarańczami

Kroki postępowania

1
Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno.
Krok 1 - Babka makowa z białek z pomarańczami foto
2
Do ubitych białek dodać mak,mąkę,proszek do pieczenia i rozpuszczone letnie masło.
Krok 2 - Babka makowa z białek z pomarańczami foto
3
Wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach. Formę keksówkę o wymiarach 30*10 cm wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną. Połowę masy wylać do foremki ułożyć plasterki pomarańczy i wylać resztę masy.
Krok 3 - Babka makowa z białek z pomarańczami foto
4
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st , po 10 min zmniejszyć na 170 st i przykryć babkę papierem do pieczenia żeby za mocno się z góry nie spiekła. Piec 30 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem jeżeli jest jeszcze mokry to piec trochę dłużej. Lukier-z soku z pomarańczy i cukru pudru utrzeć lejący lukier i polukrować zimną babkę. Na górę zetrzeć skórkę z sparzonej pomarańczy.
Krok 4 - Babka makowa z białek z pomarańczami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lena 06.01.2023 10:41
Nie polecam. Ciasto sie nie udalo.
as28 05.04.2014 21:13
fajna babka
jolanta19 02.04.2014 16:52
uwielbiam ciasta z makiem.
Róża1 30.11.2013 21:48
wspaniała babka !!!!!
barbara11561 23.08.2013 07:57
No-powiem ,że narobiłaś mi smaku na nią,zaczynam od dzisiaj zbierać na nią białka:)
caralajna 18.05.2013 07:07
pięknie wygląda
ZEWA 06.05.2013 20:50
super piegowata i pyszna babka
EWI 04.03.2013 08:27
wygląda zniewalająco
Krystyna32 27.02.2013 19:51
pyszne ciasto
MAR3STA 21.02.2013 18:18
dawno nie widziałam takiej pięknej babki
gosia56 20.02.2013 13:47
pycha
Dorota59 18.02.2013 17:03
aromatyczna
Joanna23 17.02.2013 10:49
pyszne
Poison1988 16.02.2013 10:45
bardzo ładnie się prezentuje :)
monika141 16.02.2013 09:29
fajna
miroslawa 16.02.2013 06:38
babka z maku? czemu nie, ja uwielbiam mak, nawet spody tortu z nim robię, a zawsze cudnie wygląda, super pomysł
w mojej kuchni 16.02.2013 00:24
apetycznie upieczona
Henryka2 15.02.2013 22:42
Wygląda zachęcająco.
Magula 15.02.2013 22:00
fajna babka
malaczarna23 15.02.2013 21:44
smaczniutka
Rafał10 15.02.2013 21:38
Mniam, mniam.
[email protected] 15.02.2013 21:30
super przepis napewno spróbuje
Papryczka 15.02.2013 21:09
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak