Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kajmakowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
masa kajmakowa 1 puszka
jaja 5 szt
mąka 200 g
budyń śmietankowy 1 op
cukier 1,5 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
czekolada mleczna 1 tabliczka
mleko 1,5 łyżki
orzeszki ziemne 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kajmakowa

1. Masło przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Przestudzone masło miksuję z masą kajmakową na jednolitą masę. Nie przerywając miksowania dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń.

2. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier. Ubijam. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam.

3. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 11cmx25cm. Piekę około 55 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmuję z foremki.

4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam do momentu, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polewam babkę. Wierzch posypuję orzeszkami ziemnymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 03.05.2016 10:44
przepiękna babeczka
mysza75 03.05.2016 10:44
jaka fajna babka
Krystyna32 03.05.2016 09:39
pyszności :)
Mniam 03.05.2016 08:31
Bardzo smaczna babka i piękny ma kolor.
paula8 02.05.2016 23:51
Wygląda smakowicie :)
Łukasz15 02.05.2016 23:10
Dla mnie super
norweska20 02.05.2016 23:02
apetyczna babeczka
gosia1988 02.05.2016 22:34
Smakowicie wygląda
jagoda5913 02.05.2016 21:36
piękna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak