Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka cytrynowo - kakowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

250g margaryny
150g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy 30 g
cukier drobny 170 g
kakao 2 łyżki
szczypta soli
aromat cytrynowy
otarta skórka z cytryny
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: babka cytrynowo - kakowa

Do utartej z solą na puszystą masę margaryny należy stopniowo dodawać obydwa cukry oraz po jednym żółtku, stale miksując. Potem dodajemy obie mąki przesiane i połączone z proszkiem do pieczenia, i białka - bite na sztywno, po dodaniu których nie używamy już miksera a drewnianej łyżki, zeby nie straciły właściwości spulchniających. do 1/3 ciasta dodajemy kakao, a do reszty trochę aromatu i otartą skórkę cytrynową. Jasne ciasto dajemy na spód formy, ciemne nakładamy łyżką przez środek, po czym wygladzamy wierzch zanurzonym w wodzie nożem. Babka piecze się około godziny w 160st

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 27.01.2014 22:49
pyszna !!!!!!!!!
Beata999 12.12.2013 15:48
Lubię wszystko co cytrynowe i czekoladowe.
pawel123 12.12.2013 13:55
wygląda obłędnie
AGNIESZKA144 12.12.2013 13:01
pyszna babka
Pietruszka 12.12.2013 11:57
fajnie wygląda
Magula 12.12.2013 10:55
lubię takie babki
malaczarna23 12.12.2013 10:35
pyszna babka:) uwielbiam taką
Paolcia 12.12.2013 09:19
bajecznie wygląda :)
kriko 12.12.2013 09:16
lubie takie babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak