Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl.
cukier 1 szkl.
jajko 4 szt.
masło 200 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cytryna 2 szt.
cukier puder 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Ciasto: masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek.
Żółtka ucieramy mikserem dodając po trochu cukier. Gdy masa będzie już jasna i puszysta dodajemy rozpuszczone masło i dalej ucieramy. Następnie dodajemy otartą skórkę z dwóch cytryn i sok wyciśnięty z 1 cytryny i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy z masą. Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy i delikatnie wyrównujemy. Pieczemy przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.

Lukier cytrynowy: do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, dokładnie ucieramy. Gdyby lukier był za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę soku z cytryny i ucieramy.

Upieczoną i ostudzoną babkę polewamy lukrem cytrynowym. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 27.03.2013 07:45
apetycznie wygląda
mufinka79 26.03.2013 17:39
Dziękuję bardzo :)
kriko 25.03.2013 17:35
bardzo smaczna
Megg 25.03.2013 17:27
super babka, wygląda bardzo smacznie!!!
noninka77 25.03.2013 17:16
mmmmm......wygląda pysznie:)
Krzysztof15 25.03.2013 17:15
super babka pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak