Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka borówkowo - ajerkoniakowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

borówki amerykańskie 2 szk
ajerkoniak 75 ml
jajko 5
cukier 1 szk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 300 g
masło 250 g
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Babka borówkowo - ajerkoniakowa

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć miękkie masło, wsypać cukier i utrzeć za pomocą miksera. Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodawać po jednym nadal ucierając.' Gdy wszystko się połączy dodać ajerkoniak i ponownie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia ale jedną łyżkę odłożyć. Masę wymieszać.
Krok 1 - Babka borówkowo - ajerkoniakowa foto
2
Białka ubić na sztywno i część piany dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i ponownie wymieszać.
Krok 2 - Babka borówkowo - ajerkoniakowa foto
3
Borówki obsypać łyżka mąki, przemieszać i wsypać do ciasta, wymieszać łopatką
Krok 3 - Babka borówkowo - ajerkoniakowa foto
4
i przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Babka borówkowo - ajerkoniakowa foto
5
Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekła i wyjąć z foremki po czym wystudzić na kratce i
Krok 5 - Babka borówkowo - ajerkoniakowa foto
6
posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Babka borówkowo - ajerkoniakowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 04.03.2014 08:54
dziękuję a babkę polecam
stokrotka 03.03.2014 18:07
fajne ciacho!
Rafał10 03.03.2014 14:54
pychotka! Do kawki idealne!
wyattearp 03.03.2014 12:40
świetnie wygląda
norweska20 03.03.2014 11:22
wspaniały wypiek
Patriszja
Patriszja 03.03.2014 11:21
Uwielbiam takie ciacha do herbaty.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak