Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z pomarańczą
3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka erytrolu lub jak kto woli zwykły cukier
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka świeżego soku z pomarańczy
2 pomarańcze i skórka z jednej pomarańczy
3 jajka
130g masła
cukier puder do posypania
Pomarańcze parzymy. Z jednej wyciskamy sok i ścieramy skórkę.Dwie pomarańcze obieramy i ściągamy białe skórki,dzielimy na małe cząstki. Składniki suche: mąkę, proszek, sodę i cukier mieszamy w misce. Masło roztapiamy.W osobnej misce dokładnie mieszamy ze sobą składniki mokre: jajka,jogurt naturalny, sok z pomarańczy,schłodzone masło. Łączymy ze sobą składniki mokre i suche,mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy pomarańcze i skórkę.Wykładamy ciasto do foremek do 2/3 wysokości.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 15- 20 minut. Przestygnięte babeczki posypujemy cukrem pudrem.