Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z nadzieniem budyniowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
cukier
proszek do pieczenia
jaja
margaryna
cukier wanilinowy
śmietana 18 proc
budyń
mleko 2%
śmietana 30%
śmietanfix

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z nadzieniem budyniowym

Dziś pychotka z przepisów mojej mamy. Babeczki z nadzieniem budyniowym.
Składniki:
pół kg mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka cukru, 4 żółtka, 1 margaryna, 1 cukier wanilinowy (16g), 1 łyżka śmietany 18%.
Przesiać mąkę z proszkiem, wysiekać z margaryną. Dodać żółtka, utrzeć z cukrem, po czym dodać resztę składników i wysiekać nożem, zagnieść krótko rękami. Włożyć ciasto do torebki foliowej i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Foremki do babeczek wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykrawać kółeczka, które przekładamy do foremek. Delikatnie nakłuć ciasto widelcem. Piec ok. 10 minut w temp 200 stopni do złotego koloru. Po tym czasie wyjąć foremki z piekarnika i poczekać 3-4 minuty. Po tym czasie babeczki bez problemu same odchodzą od foremek.
Krem:
Ugotować budyń (u mojej mamy czekoladowy) w 1,5 szkl mleka. Zmiksować śmietanę 30%, 330 ml, 2 łyżki cukru i 2 śmietanfixy. 2/3 ubitej śmietany dodać delkiatnie do schłodzonego budyniu. Resztę śmietany można wykorzystać do ozdobienia babeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 13.10.2012 05:51
fantastyczne
Małgorzata106 12.10.2012 12:55
super
Betka 12.10.2012 12:30
mniam mniam;) pychotka!!!;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak