Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki waniliowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
mleko 1 szklanka
olej słonecznikowy 0,5 szkalnki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki waniliowe

Wszystkie suche składniki mieszkamy w misce - mąkę zawsze przesiewam przez sito. Kiedy suche składniki mamy połączone dodajemy pozostałe.
Jajko możemy rozdzielić i ubić białko na sztywną pianę lub dodać bezpośrednio całe. Osobiście polecam ubić z racji, iż babeczki są bardziej puszyste. Kiedy masa jest odpowiednio wyrobiona wlewamy do foremek tak do 2/3 wysokości.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 20-25 minut.
Kiedy ostygną posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 25.01.2017 19:47
Pięknie wyrosły! :)
ilka01 25.01.2017 13:47
ładnie wyrosly

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak