Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki kakaowe na sodzie z powidłami śliwkowymi

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki suche

mąka 1,5 szklanki (przesiana)
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka
cukier 3/4 szklanki
kakao 1 czubata łyżka
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 łyżka
sól szczypta

Składniki mokre

jogurt gęsty 200 g
masło 100 g
jaja 2 sztuki
sok pomarańczowy 2 łyżki

Dodatkowo

cukier puder
powidła śliwkowe 12 łyżeczek

Porada

Pyszne, dziecinnie proste i szybkie w przygotowaniu babeczki. Pięknie rosną, wspaniale smakują. Będą idealnym poczęstunkiem do popołudniowej kawy.

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki kakaowe na sodzie z powidłami śliwkowymi

1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. W dwóch osobnych miskach mieszamy ze sobą dokładnie suche i mokre składniki. Następnie mokre przelewamy do suchych, dokładnie mieszamy.
2. Foremkę do wypieku babeczek wykładamy papilotkami. Wykładamy do nich połowę ciasta. Następnie wykładamy po łyżeczce powideł. Przykrywamy pozostałym ciastem.
3. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak