Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki czekoladowo-jęczmienne

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jęczmienna 250 g
mleko 500 ml
miód 1 łyżka
bakalie 200 g
gorzka czekolada 100 g
jabłko 1 sztuka
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki czekoladowo-jęczmienne

Kaszę przepłukać na sitku do tzw. "czystej wody". Mleko zagotować dodać kaszę i miód - zagotować i zniżyć na najmniejszy ogień, gotować 10 minut po czym zdjąć z ognia i zostawić aż pozostały płyn się wchłonie. W międzyczasie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i dodać pokrojone w kostkę jabłko i bakalie. Foremki lub miseczki natłuścić masłem. Gdy kasza "wpije" całe mleko i lekko ostygnie wylepić brzegi kaszą. Dodać farsz czekoladowo-bakaliowy, przykryć resztą kaszy i zakleić babeczki. Odstawić do lodówki aby wszystko ładnie stężało. Babeczki przełożyć na talerzyki i podawać. Jeśli chcemy aby czekolada była płynna wystarczy włożyć je na chwilę do piekarnika i podgrzać.

Przepis nie jest mojego autorstwa, niestety nie pamiętam skąd pochodzi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna43 25.02.2013 20:02
Dzięki, jest mi bardzo miło że się Wam podoba
miroslawa 25.02.2013 05:22
fantastycznie podane, super
elficzna 24.02.2013 21:24
ślicznie podane...super przepis :) mniam
V_kuchareczka 24.02.2013 21:14
pyszne
czekoladka_m 24.02.2013 20:57
Zdrowe i pięknie podane;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak