Przepis i sposób przygotowania na: aromatyczny kurczak z cynamonową karmelizowaną cebulą i kuskusem
kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Do miski dodajemy kurczaka, cebulę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki na 1 h.
Karmelizowana cynamonowa cebula:
Cebulę kroimy w pióra. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Dodajemy szczyptę soli i całość dusimy na mniejszym ogniu ok.7 minut. Następnie dodajemy cukier oraz cynamon i dusimy ok.10 minut aż cebula nabierze brązowego koloru a cukier dokładnie się rozpuści.
SOS:
Zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni z dodatkiem oliwy. Następnie przekładamy na talerz. Na tę samą patelnie wrzucamy pokrojonego w kostkę bakłażana i smażymy ok. 2-3 minuty (jeśli jest mało oliwy, dolać).
Następnie dodajemy pomidory w puszce, bulion, usmażonego kurczaka oraz doprawiamy dolą i pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem ok.10-13 minut.
Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotowy kuskus kładziemy na talerzu, dodajemy sos z kurczakiem a na wierzch kładziemy karmelizowaną cebulę.
Smacznego!