Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ala pleśniaczek z jabłkami .

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dżem jabłkowy 1 słoik
jabłka 4 szt
margaryna 1 szt
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 3 łyżki
jajko 4 szt
mąka 3 szklanki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ala pleśniaczek z jabłkami .

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę .Dodajemy cukier , cukier waniliowy i 4 żółtka. Mieszamy dodajemy śmietanę , urabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na 3 części . Jedną część rozwałkowujemy i dajemy na blaszkę. Pozostałe wstawiamy do lodówki .Dziurkujemy widelcem i smarujemy dżemem jabłkowym .Podpiekamy ok 15 min . Jabłka obieramy kroimy w kawałki i układamy na podpieczonym cieście. Wyciągamy z lodówki drugą część ciasta robimy z niej kulki jak pyzy rozpłaszczamy ręką i układamy na jabłkach. Białka ubijamy z odrobiną soli i łyżką cukru . Pianę wlewamy na ciasto . Ostaniom część ciasta ścieramy na tarce duże oczka na pianę . Wstawiamy do piekarnika na ok 50 min . Po tym czasie wyciągamy studzimy i posypujemy cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwa643 03.01.2013 08:54
Smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak