Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Adwokatowy torcik z malinami

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Torcik składający się z kakaowego biszkoptu pieczonego na samych białkach. Przełożony alkoholowym kremem, którego bazą jest domowy, gęsty ajerkoniak. Całości dopełnia mus z malin, który wnosi kwaskowaty i owocowy smak. Torcik jest delikatny i bardzo smaczny.

Składniki:

CIASTO BIAŁKOWE:

białka jaj 1 szklanka
sól 1 szczypta
cukier 0.75 szklanki
olej rzepakowy 0.5 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
woda 0.5 szklanki
sok z cytryny 3 łyżki

MUS MALINOWY:

maliny świeże 300 gramów
cukier 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
woda 1 łyżka

KREM AJERKONIAKOWY:

mleko 1.5 szklanki
cukier 2 łyżki
budyń waniliowy 1 opakowanie
masło 82% 50 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
śmietana kremowa 30% 1 szklanka
krem ajerkoniakowy 1 szklanka

KREM AJERKONIAKOWY - potrzebna 1 szklanka do kremu:

żółtko jajek 6 sztuk
cukier puder 0.33 szklanki
mleko skondensowane 1 puszka
spirytus 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Adwokatowy torcik z malinami

Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy zaczną sztywnieć ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna. Zmniejszyć obroty i
powoli wlewać olej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych białek. Wmieszać za pomocą łopatki lub na najmniejszych obrotach miksera. Na tym etapie piana może znacznie opaść.

Wlać do formy (∅ 19 cm) z krążkiem papieru do pieczenia na dnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez około 40 min, do suchego patyczka. Ciasto wyrasta z górką, którą po wystudzeniu należy ściąć, a ciasto przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą z cytryną.

 

Mus malinowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała. Maliny rozmrozić i zmiksować w blenderze. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Można ten etap pominąć i razem z
pestkami przelać do garnka. Dodać cukier i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści.  Przestudzić, a kiedy mus zacznie gęstnieć rozsmarować na każdym krążku ciasta.

Ajerkoniak. Żółtka i cukier umieścić w misce, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą na małym ogniu. Żółtka ucierać z cukrem, do momentu, aż staną się puszyste i gęste, a temperatura sięgnie 40°C. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i ucierając wlewać powoli mleko skondensowane. Po przestudzeniu, intensywnie mieszając, wlewać  powoli spirytus. Odlać 1 szklankę ajerkoniaku.

Pół szklanki mleka rozmieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka przelać do garnka, razem z cukrem i masłem. Kiedy się zagotuje wlać
rozprowadzony proszek budyniowy, zagotować. Zdjąć z ognia i na wierzch położyć folię spożywczą, tak aby leżała na budyniu. Wystudzić.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje.
Budyń zmiksować razem z ajerkoniakiem i rozpuszczoną żelatyną.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do wystudzonego budyniu. Gęsty krem podzielić na trzy równe części i wykładać na
blaty ciasta z malinami. Ostatni krem wycisnęłam przez rękaw cukierniczy z krągłą tylką.

Wierzch posypałam rozdrobnionym ciastem, które
ścięłam po upieczeniu. Górę można ozdobić malinami. Torcik wstawić do całkowitego stężenia.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 03.12.2018 13:46
Torcik prezentuje się przepysznie :)
Bożena Matuszczyk 03.12.2018 12:53
Adwokatowy torcik wygląda pięknie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak