Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowo jabłkowe serca

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 sztuki
ryż jaśminowy 3/4 szklanki
mleko 2,5 szklanki
laska wanilii 1 sztuka
skórka z pomarańczy lub limonki 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier waniliowy 16 g
galaretka agrestowa 1 sztuka
jogurt naturalny 200 ml
cynamon Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowo jabłkowe serca

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego, laski wanilii, skórki pomarańczy.
Krok 1 -  Ryżowo jabłkowe serca foto
2
Pod koniec, gdy mleko już prawie się wchłonie, dodać żółtko, wymieszać energicznie.
Krok 2 -  Ryżowo jabłkowe serca foto
3
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zagotować w rondlu, wsypać galaretkę i wymieszać.
Krok 3 -  Ryżowo jabłkowe serca foto
4
Ciepły ryż włożyć do foremek silikonowych na 1/2 wysokości.
Krok 4 -  Ryżowo jabłkowe serca foto
5
Masę jabłkową wyłożyć na masę ryżową. Pozostawić w chłodnym miejscu na 4-5 godzin. Wyciągnąć deser z foremek silikonowych.
Jogurt wymieszać do smaku z cynamonem i cukrem waniliowym.
Polać takim sosem deser.
Krok 5 -  Ryżowo jabłkowe serca foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 01.05.2014 10:29
zapowiada się pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak