Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Przypudrowane ciasto szyfonowe "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 100 g
olej 20 ml
mleko 40 ml
cukier puder 40 g
mąka 35 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
olejek waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: " Przypudrowane ciasto szyfonowe "

Mieszamy mleko i olej.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.

Dokładnie miksujemy.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Ubitą pianę dodajemy porcjami do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy
( podnosząc do góry ).

Przelewamy do formy keksowej

( ja robię w silikonowej , więc nie muszę natłuszczać).

Pieczemy ok. 35 minut w 170 C.

Po tym czasie nie otwieramy odrazu piekarnika!!!


Posypujemy obficie cukrem pudrem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 24.02.2013 15:00
pyszotka:)
fotoviderek 01.02.2013 07:29
Proste, dobre ciasto. Mniam, mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak