Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z kaczki z pianką chrzanową

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pasztet

kaczka 0,5 kg , ugotowanego mięsa
marchewka ugotowana 2 sztuki
pietruszka gotowana 2 sztuki
cebule 2 sztuki
Smalec wieprzowy 1 łyżka
jajko 1 sztuka
Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka

Pianka chrzanowa

jajko 1 jajko
Chrzan śmietankowy Smak 4 łyżki
ser żółty 4 łyżki
mleko 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z kaczki z pianką chrzanową

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić na mniejsze kawałki , usunąć ewentualne kości , chrząstki i skórę.
Cebulę pokroić w piórka.
Marchew i pietruszkę w grube plastry.
Na patelni rozgrzać smalec , przesmażyć mięso , dodać cebulę , marchew i pietruszkę.
Smażyć do zarumienienia się składników co jakiś czas mieszając.
Krok 1 -  Pasztet z kaczki z pianką chrzanową foto
2
Zawartość patelni przełożyć do wysokiej miski , zmiksować blenderem na gładką masę.
Krok 2 -  Pasztet z kaczki z pianką chrzanową foto
3
Dodać chrzan , jajko oraz bułkę tartą.
Wymieszać rękoma masę do połączenia się składników.
Krok 3 -  Pasztet z kaczki z pianką chrzanową foto
4

Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia , wylać masę mięsną.
( Jeśli używamy keksówki silikonowej zamiast papieru do pieczenia możemy użyć masła i bułki tartej)
Krok 4 -  Pasztet z kaczki z pianką chrzanową foto
5

Pianka chrzanowa: Bo miski wbijamy białko , roztrzepujemy widelcem do powstania piany.
Dodajemy żółtko , chrzan , mleko oraz wsypujemy ser żółty , mieszamy.
Krok 5 -  Pasztet z kaczki z pianką chrzanową foto
6

Masę wylewamy na pasztet.
Krok 6 -  Pasztet z kaczki z pianką chrzanową foto
7
Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
W połowie pieczenia przykrywamy wierzch pasztetu folią aluminiową lub papierem do pieczenia by pianka chrzanowa się nie przypaliła.
Krok 7 -  Pasztet z kaczki z pianką chrzanową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 08.12.2015 23:46
Z pewnością smaczny
SzczyptaChili 08.12.2015 21:38
Zapraszam jeszcze jest pół :) Pierwszy raz piekłam z mięsa kaczego a na prawdę smaczny wyszedł :)
Stenka 08.12.2015 18:32
smakowity pasztet
IZABELA29 08.12.2015 16:13
pysznie wygląda
sliwka 08.12.2015 16:09
Mniam mniam;))
Maridka19 08.12.2015 15:22
Super pomysł
Ania321 08.12.2015 15:12
Ciekawy przepis :)
Agnieszka-87-25 08.12.2015 14:48
ale dobroci
Wiktoria29 08.12.2015 14:18
zjadłabym kawałek
monikaT83 08.12.2015 13:30
Mniam ale.apetyczny pasztet!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak