Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana pieczarkami i mozarellą

5.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na paprykę faszerowaną pieczarkami, cebulką i serem mozzarella. Na wierzchu mamy żółty ser, który zapieczony tworzy pyszną skorupkę. 

Składniki:

papryka czerwona 2 sztuki
papryka biała 1/2 sztuki
mozarella 100 gramów
pieczarki 150 gramów
kulka mozzarelii 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
sól morska Prymat w młynku
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cebula 1 sztuka
żółty ser 50 gramów
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana pieczarkami i mozarellą

Papryki faszerowane pieczarkami z dodatkiem dwóch rodzajów sera: mozzarella, który dodajemy do farszu raz sera żółtego - do posypania i zapieczenia na wierzchu. Polecam do tego przepisu użyć papryk w różnych kolorach - danie będzie ładniejsze i jeszcze bardziej apetyczne. 

Kroki postępowania

1
Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchołki i usunąć gniazda nasienne. Wnętrza posypać solą i pieprzem. Ścięte wierzchołki, białą paprykę oraz pieczarki pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.
Krok 1 - Papryka faszerowana pieczarkami i mozarellą foto
2
Rozgrzać na patelni oliwę i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, paprykę i smażyć około 2-3 minuty na dużym ogniu.
Krok 2 - Papryka faszerowana pieczarkami i mozarellą foto
3
Zdjąć z ognia, dołożyć pokrojoną w kostkę mozarellę, doprawić i wymieszać.
Krok 3 - Papryka faszerowana pieczarkami i mozarellą foto
4
Napełnić papryki farszem, wierzch posypać startym żółtym serem.
Krok 4 - Papryka faszerowana pieczarkami i mozarellą foto
5

Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut. Wyłożyć na talerz i posypać natką pietruszki.

Ten przepis na faszerowane papryki jest idealny dla osób, które chcą "wyczyścić" lodówkę z resztek pieczarek, lekko wyschniętego sera czy wędliny. Do farszu można dodać te składniki, zapiec i cieszyć się smakiem. Nie wyrzucajmy jedzenia, tylko dlatego, że zostały końcówki i nie wiemy, co z nimi zrobić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 07.02.2014 16:52
Fajne, robię dziś na kolację.
pestka 09.10.2013 08:05
przepyszna kolacja
Bernadeta1 08.10.2013 00:34
to lubię!!!
olkaaa 08.09.2013 19:08
bardzo lubię
iwi 06.09.2013 18:39
Super pomysł
berys18 06.09.2013 18:38
świetny pomysł, wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak