Sposób przygotowania

Pędy sosny zbieramy wczesną wiosną, gdy są jasno zielone, w całości wrzucamy je do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 miesiące, aż cukier wyciągnie cały sok z pędów. W razie potrzeby można dosypać trochę cukru. Po upływie 2 miesięcy, zlewamy sok i mieszamy go ze spirytusem, znów odstawiamy na ok 2-3 tyg w ciemne miejsce. Ostatni etap to rozlanie do butelek.
Syrop stosujemy w przeziębieniach , ale także do doprawiania dań. np sałatek i dań orientalnych.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    my stosowaliśmy leczniczo-polecam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    zdrowiuśki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    robię też co roku tak, ale mój ma inny kolor

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !