Sposób przygotowania

Szpinak oczyść, opłucz. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na dużą patelnię wlej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, smaż chwilkę, mieszając. Dodaj pokrojoną papryczkę chili bez pestek, smaż jeszcze przez chwilkę. Gdy cebula lekko się podsmaży, wrzuć liście szpinaku, posyp je solą i pieprzem.
Smaż jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia, przerzuć na durszlak. Gdy przestygnie, odciśnij go, połóż na desce i drobno posiekaj.
Przygotuj farsz. Ser feta osącz z zalewy i pokrój go w kostkę. Do miski włóż szpinak z warzywami, 2 łyżki bułki tartej, jajko, starty parmezan i fetę. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pierś z indyka opłucz i osusz. Nożem wytnij w mięsie kieszeń. Tak przygotowane mięso natrzyj solą i pieprzem. Połowę farszu odłóż, resztą nadziej mięso. Kieszeń zepnij wykałaczkami. Tak przygotowaną pierś ułóż w brytfance, polej 3 łyżkami oliwy i piecz ok. godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Polewaj co jakiś czas wytwarzającym się sosem. Do odłożonej części farszu dodaj 1 łyżkę bułki tartej, wymieszaj, lekko rozgniatając widelcem fetę. Pieczeń wyjmij i obłóż farszem. Wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię szpinak i indyka..
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justa32

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !