cebulę i czosnek obrać,cebulę pokroić w kosteczkę a czosnek posiekać,rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę,dodac mielone mięso i przysmażyć na dużym ogniu wymieszać z koncentratem pomidorowym,przyprawić do smaku solą i curry wymieszac i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu,dodać migdały słupki i wymieszać zdjąć z ognia,dynie umyc i przekroić wzdłuż na pół,usunąć środki z pestkami pozoatawiając warstwę miąższu przy skórce,napełnic połówki farszem,zawinąć w folię aluminiową i zapiec w piekarniku ok.1godz.i 15min.w temp.175st.miętę i natkę opłukać i posiekaćcytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę,skórkę wymieszać z posiekanymi ziołami i kwaśną śmietaną,przyprawic do smaku solą i pieprzem,gotową dynię podawać z dodatkiem przygotowanego sosu,udekorowac miętą.