Sposób przygotowania

karpia oczyszczamy kroimy w dzwonka głowy zostawiamy. Włoszczyznę obieramy i gotujemy razem z łbami karpia zielem angielskim, jałowcem i liściem laurowym oraz odrobiną soli. kiedy warzywa będą miękkie wycedzamy je i łby. I w tym wywarze gotujemy przez 3-4 minuty dzwonka karpia po czym delikatnie wycedzamy. Wywar przecedzamy przez gęste sito albo gazę i odstawiamy na bok. Z dzwonków karpia osuwamy ości(najlepiej pęsetką), układamy na półmisku dekorujemy pokrojoną marchewka pietruszką i selerem oraz pokrojonym w plasterki jajkiem oraz groszkiem, kukurydzą sparzonymi rodzynkami i żurawiną. Wywar ponownie zagotowujemy dodając sok z połowy cytryny lub z całej musi być lekko kwaskowy(doprawiamy sola i pieprzem) dodajemy odpowiednia ilość żelatyny i dokładnie mieszamy. Zalewamy półmisek z karpiem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super danie na wigilijny stół

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !