Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić i wypłukać. Zagotować w dużym garnku, następnie zmienić wodę i ponownie zagotować. Odsączyć. Przygotowane grzyby powkładać do słoiczków do ¾ wysokości słoika.
Zalewa: zagotować w dużym garnku wodę z cukrem, solą, liściem laurowym, zielem angielskim, cebulą i ziarnami pieprzu. Gotować ok. 5 min. Ostudzić i lekko ciepłą zalewą zalać słoiki prawie do pełna.
Słoiki dobrze zakręcić i włożyć do dużego garnka z wodą i ściereczką na dnie. Woda powinna dochodzić do ¾ wysokości słoika. Przykryć przykrywką i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować (gotować na małym ogniu) przez 7 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !