Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć dokładnie i ugotować w mundurkach - 15 minut w osolonej wodzie. Wyjąć, ostudzić i obrać. Marchewki obrać i pokroić na kawałki. Brokuł umyj i podziel na różyczki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Bekn lub boczek równiez pokrój w kostkę. Szczypiorek i natke pietruszki umyć, osuszyć i posiekac drobno.
Marchewkę wrzucić do osolonego wrzątku - gotowac 10 minut. W połowie gotowania dodaj różyczki brokułu. Warzywa osączyć na sicie - zostawiając 6 łyżek wywaru z warzyw. W garnku rozgrzać olej - wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać ziemniaki, cebulę, masło i szczyptę soli - smażyć na rumiano. Dodać marchewkę i brokuły. Śmietanę połączyć z kilkoma łyzkami ciepłego wywaru i wlac do garnka. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu 8-10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !