Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z polędwicy z zapiekanymi warzywami, DS XX odc. 5

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Klasyka w najlepszym wydaniu, czyli stek z polędwicy wołowej. W tym przepisie znajdziesz również sposób na zapiekane warzywa i pyszny dip ziołowy, który pasuje do  mięsa i do pieczonych warzyw.

Składniki:

Na stek z polędwicy wołowej:

polędwica wołowa 4 x 200 gramów
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku
olej 1 łyżka

Warzywa pieczone:

ziemniaki 8 sztuk
marchewki 2 sztuki
brokuły 1/2 główki
fasolka szparagowa 300 gramów
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
ser gouda 3-4 plastry

Dip ziołowy:

śmietana 18% 3 łyżki
majonez 2 łyżki
ogórki kiszone 5 sztuk
kapary całe Smak 1 łyżka
szczypiorek 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z polędwicy z zapiekanymi warzywami, DS XX odc. 5

Stek z polędwicy wołowej - niby proste danie, ale nie zawsze wychodzi... Zobacz kilka podpowiedzi od Michela Moran, jak zrobić stek z polędwicy, żeby wyszedł miękki, soczysty i pyszny.

Stek z polędwicy wołowej, krok po kroku:

1

Kroimy warzywa: marchewki, brokuły i ziemniaki na połówki. Pokrojone warzywa oraz fasolkę układamy na blachę do pieczenia i skrapiamy oliwą. Przyprawiamy papryką słodką Prymat oraz solą i pieprzem. Na wierzchu dodajemy masło i całość posypujemy rozmarynem suszonym Prymat. Wkładamy do piekarnika na funkcję termoobieg, temperatura 185 stopni, czas 30 min. Na warzywa układamy plastry żółtego sera gouda i zapiekamy 3-4 minuty. Po wyjęciu z piekarnika można posypać pokrojoną pietruszką.

 

2

Szczypiorek i pietruszkę drobno siekamy. Ogórki kroimy w kosteczkę. Do miski wkładamy majonez oraz śmietanę18%, dorzucamy pokrojone warzywa i mieszamy. Do dipu dodajemy kapary. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3

Surowe steki doprawiamy solą i pieprzem.  Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy do średniej temperatury. Wkładamy mięso i smażymy po 4-5 min z każdej strony. Po obróceniu na drugą stronę obniżamy temperaturę i przyprawiamy tymiankiem suszonym Prymat, dodajemy masło i na koniec bastujemy masłem (za pomocą łyżki polewamy mięso topionym masłem z patelni). Jeżeli chcemy bardziej wysmażone mięso można włożyć do piekarnika. Gotowe steki wykładamy na talerz, aby „odpoczęły”.

 

4

Na talerz wykładamy porcję pieczonych warzyw oraz stek. Dip podajemy w oddzielnej miseczce.

Do steka z polędwicy wołowej dobierz pyszne dodatki. Sprawdzą się:

Pieczone ziemniaki z piekarnika ze świeżym tymiankiem

Sałatka z gruszek, rukoli i gorgonzoli

Sos czosnkowy

Mięso wołowe, w zależności od rodzaju, można przyrządzić na setki sposobów. Zobacz przepisy w serwisie "Doradca Smaku" na wołowinę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak