Sposób przygotowania

1. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na niezbyt grube plasterki. Obgotować w osolonej wodzie, dokładnie osączyć. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na grube plasterki, oddzielić stwardniałe kawałki.
2. Zrobić sos beszamelowy : na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę, przesmażyć, nie zarumieniając. Zestawić z ognia, połączyć z zimnym mlekiem. Postawić na ogniu, mieszając, podgrzewając, aż zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką musztardową.
3. Żaroodporne naczynie natłuścić oliwą. Układać na nim plastry ziemniaków, cukinii i pomidorów. Polać beszamelem, posypać startym parmezanem. Piec 30 minut w 190 stopniach C. Posypać listkami oregano.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !