Sposób przygotowania

Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Robi się je bardzo szybko i bardzo prosto . ( ważne ,aby po zagotowaniu i ostudzeniu wmiksować jajka na największych obrotach ok. 5 min aż ciasto nabierze sporo powietrza i będzię lśniące).
Krem natomiast robimy trochę inaczej ale też szybko. Do proszku na krem dodajemy 1 łyżkę budyniu. Garść rodzynków dajemy do rondelka , zalewamy wódką jaką kto ma , ja dałam żołądkową gorzką. Podgrzewam chwilę i rodzynki pęcznieją a alkohol znika- wyparowuje.Z pół l mleka niecałą szklankę zostawiam na rozmieszanie proszku a resztę zagotowuję. Do wrzącego mleka daję rozmieszany proszek i gotuję jak normalny budyń . Ostudzam i teraz UWAGA nie daję jak na opakowaniu 150g chyba masła tylko całą kostkę 250 g . Ucieram tak jak karpatkowy krem ,dodając po trochę masło , nakoncu ucierania daję łżkę mocnej kawy , spirytus (ja dałam ok 50g) i rodzynki .Krótko pod koniec miksowalam aby równo rozmieszać. Spróbować czy nie trzeba doslodzić ,ja nie dodawałam cukru , bo rodzynki były słodkie. karpatka wyszła śliczna i bardzo smaczna .

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Smakowita.
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Uwielbiam karpatkę ale robię wszystko od podstaw sama a tutaj proszę:) nie dość,że gotowce w użyciu to jeszcze \"pijana karpatka\" - trzeba spróbować...przynajmniej dodając alkohol.
  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    moje ulubione ciasto ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    fajny pomysł! i jak Ci ładnie wyrosła :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    ładnie wyszła i z chęcią bym zjadła kawałeczek
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    ciekawa odmiana
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    marta0906

    apetycznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Pyszności:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Karpaty wyrosły ci znakomicie-piękna no i jak to karpatka na pewno super smaczna:):)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha ciacho
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Piękne góry ii doliny. Bardzo apetycznie wygląda i pięknie sie prezentuje Twoja karpatka. Pomysł do wypróbowania.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    uwielbiam karpatek - fajna wersja
  • 1
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    superencka
  • 0
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    moje ulubione ciachoooo:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    apetycznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ciekawy krem,,,
  • 0
    original
    Opublikowano

    pierniczkowo

    jedno z moich ulubionych ciast, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    TEtalicha

    wyglada świetnie
  • 2
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    fajna ta karpatka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Laila2786

    fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    uwielbiam karpatkę, pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Ooo, zapowiada się ciekawie
  • 1
    original
    Opublikowano

    pajbek

    Ciekawy pomysł na karpatkę :-) Super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !