Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi litewskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 kg
cebula 3 szt
mąka 200 g
sól
mleko 80 ml
czosnek 2 ząbki
mięso mielone 0,5 kg
cebula 3 szt
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi litewskie

Mielone mięso przyprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mleko i drobno pokrojoną cebulę, składniki wymieszać. Obrane ziemniaki utrzeć, wycisnąć przez gazę nad naczyniem. Wodę odlać, a pozostała na dnie skrobię wymieszać z odciśniętymi ziemniakami. Dodać mąkę i drobno startą cebulę, odrobinę posolić. Uformować na dłoni podłużne pierogi, na środek nakładać przygotowany farsz. Mocno zlepić krawędzie ciasta. Pierogi wkładać ostrożnie do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować na małym ogniu 40-50 minut, wyjąć łyżką cedzakowatą. Podawać na gorąco polane masłem, śmietaną lub podsmażoną na smalcu cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 17.08.2011 10:29
muszą być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak