Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki z dodatkiem smalcu
Do rondla wlać miód, wsypać zwykły i waniliowy cukier, dodać masło. Postawić na małym ogniu. Mieszając czekać, aż się rozpuści. Powstałą masę pozostawić do ostudzenia. W tym samym czasie ubić całe jajka na puszystą masę.
Do miski wsypać mąkę, dodać masę miodową i ubite wcześniej jajka. Dodać smalec, śmietanę, olej, sodę i przyprawę do piernika. Wszystko razem dobrze wyrobić na gładkie ciasto i włożyć do lodówki na 24 godziny. Na drugi dzień, ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremką gwiazdki. Układać je na wysmarowanej tłuszczem formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie ostudzić.
Do soku z cytryny wsypać cukier puder i zmiksować mikserem. Następnie polukrować pierniczki i udekorować kolorową posypką.
Z przepisu wychodzi około 150 sztuk gwiazdeczek. Są one miękkie zaraz po upieczeniu, ale żeby dotrzymały się do Świąt należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. plastikowym lub metalowym).