Sposób przygotowania

Poziomki przebierz, ewentualnie oczyść z szypułek. Opłucz pod bieżącą wodą, osącz. Odłóż 2-3 łyżki owoców do dekoracji, resztę przetrzyj przez sitko i wstaw do lodówki na około 4 godzinę. Żelatynę zalej 80 ml wody ( około 1/3 szklanki ). Kiedy spęcznieje, podgrzewaj, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Żółtka utrzyj z 12 dag cukru na białą, gęstą masę. Z białek ubij sztywną pianę. Do przetartych poziomek ( stale ubijając ) dodawaj po łyżce piany z białek, następnie utarte żółtka i schłodzoną żelatynę. Ubijaj, aż mus zacznie gęstnieć. Przełóż do salaterek. Ochładzaj 2 godziny. Udekoruj odłożonymi owocami oraz kremówką ubitą z resztą cukru.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !