Sposób przygotowania

laskę wanilii przeciąć wzdłuż i zeskrobać rdzeń,śmietanę wymieszać z mlekiem,laską i rdzeniem wanilii oraz białym cukrem,mocno podgrzać,nie dopuścić do wrzenia,zdjąć z ognia mieszając przestudzić,wyjąć laskę wanilii,truskawki oczyścić umyć i pokroić na dość duże kawałki,żółtka ubić trzepaczką lub mikserem na gładką masę,dolewać po łyżce śmietany mieszając tak aby nie było powietrza krem ma mieć gładką konsystencjękawałki truskawek ułożyć w żaroodpornych foremkach zalać 3/4 foremki masą smietenową następnie ustawić w kąpieli wodnej i piec 35min.w temp.100st,następnie schłodzić ok.5 godz.posypać cukrem brązowym,skarmelizować tzn.cukier rozpuścić tak aby się lekko zrumienił i utworzyła się skorupka,do karmelizacji możemy użyć specjalnego palnika lub wstawić foremki pod mocno rozgrzany grill w piekarniku i krótko zapiec ok.10-15sekund

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    fajny krem;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    jeta72

    pyszny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    smaczny deser
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    oo uwielbiam ten deser :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !