Sposób przygotowania

Mięso z dzika (szynka, łopatka) oraz słoninę mielimy w maszynce do mięsa. Pieprz ucieramy w moździerzu i wraz z solą dodajemy do mięsa. Mieszamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Mięso upychamy do środka jelita. Kiełbasa musi wyjść dość gruba także najlepiej robić to ręcznie. Formujemy pęta kiełbasy i wędzimy w zimnym dymie jałowcowym ok. 4h. Po wędzeniu kiełbasę odstawiamy w ciepłe, przewiewne miejsce (u mnie wisiała koło komina nad paleniskiem - palenisko nigdy nie było mocno grzane) i czekamy ok 2-3 miesięcy, aż wyschnie.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    uwielbiam suche kiełbasy, z dzika tez jadłam
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pewnie smaczna nie miałam okazji
  • 3
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Dla mnie kiełbasa z dzika to bardzo odległe wspomnienie. A szkoda, bo była smaczna. Tylko gdzie takie mięso kupić, żeby zrobić samemu?
  • 1
    original
    Opublikowano

    edyta44

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    mięso z dzika można kupić w sklepach myśliwskich, niektórych sklepach mięsnych (trzeba popytać u sprzedawcy bo pewnie na zamówienie tylko przywiozą) lub mieć znajomego myśliwego :o)
  • 1
    56
    Opublikowano

    Sroczka

    Z chęcią z jadłabym kawałeczek takiej kiełbaski.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    kiełbasa z dzika jest przepyszna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !