Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z kaczki z pierożkami
podroby pęczek włoszczyzny
2 cebule (300 g)
5 kapeluszy suszonych podgrzybków
łyżeczka mielonego suszu grzybowego
2 jajka
mała bułka
300 g wędzonego boczku
150 ml mleka
400 g mąki pszennej
sos sojowy
imbir
sól
pieprz
vegeta
Z kości i podrobów ugotować bulion, przecedzić. Boczek, cebulę i wcześniej namoczone grzyby pokroić w cienkie paseczki, przesmażyć na oleju, dodać do wywaru. Marchewkę z bulionu pokroić w paseczki i dodać do wywaru. Doprawić. Gotować wszystko 20 minut. Zagnieść ciasto pierogowe. Obrać mięso z kości, dodać posiekaną cebulę, jajko, przyprawić vegetą, pieprzem i zemleć. Lepić małe pierożki. Gotować je w osolonym wrzątku i podawać z zupą