Sposób przygotowania

Umyc cytryny ; Kazda naciac z gory na krzyz .Wlozyc do sloja z woda . Zmieniac wode przez cztery dni .Po czterech dniach wyplukac cytryny, ulozyc ciasno w sloju, zalac solanka (4 lyzki soli na litr wody ),dodac cukier, mozna dodac zabek czosnku , przykryc i odstawic na 12--15 dni,

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    :) Bardzo się ciesze z tego przepisu i dziękuję.
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Cala przyjemnosc po mojej stronie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna70

    do czego można ich użyć? pytam bo nigdy wcześniej się z nimi nie spotkałam :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Marynowane cytryny mozna uzyc do salatek, zapiekanek, ryzu, w zasadzie wszedzie tam, gdzie daje sie tradycyjna cytryne.Ryba pieczona w piekarniku i oblozonaplasterkami marynowanej cytryny, daje wspanialy smak rybie i sosikowi.
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Basiu... jeszcze tylko 12 dni ;). Mam nadzieję, że wyjdą, bo strasznie ich potrzebuję na dziś. Przywiozłam sobie trochę książeczek. A wiesz... w okolicach nie było żadnej księgarni. Tylko w \"kiosku\", i w hotelowym sklepie udało mi się kupić kuchnię marokańską. W każdym razie - dobrze, że cytryny dostępne są cały rok.
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Barbaro bardzo dziękuję za ten przepis. Wczoraj zrobiłam moje pierwsze w życiu tajine i musiałam zrobić te cytryny. Sprawdziły - znaczy się jedna - się genialnie. Zaskoczyła mnie delikatna kwaskowatość skórki, wyczuwalna w całym mocnym było nie było daniu. Coś niesamowitego. Przyjemność wielka po naszej stronie. Dzisiaj Młody wyraził swoje zdanie, że to mięso było... fantastyczne. Nie wie, że z cynamonem ;). Cytryny polecam gorąco wszystkim. Pozdrawiamy serdecznie.
  • 1
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Borgio, dopiero dzis zauwazylam Twoj wpis.Ciesze sie , ze cytrynki sie sprawdzily.Ja tez bardzo je lubie.A przepis jest prosty.Pozdrawiam rowniez serdecznie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Ja także robię podobne cytrynki, może nieco inaczej... Ale są ciekawym dodatkiem smakowym do dań. Mnie zaraził ich smakiem i aromatem znajomy Algierczyk.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    pycha;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    pycha;))
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Super, wykorzystam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !